Hulp voor Bestuivers

Grote kattenstaart

Wetenschappelijke naam: Lythrum salicaria

Voor vogels en bijen

De Grote kattenstaart maakt prachtige hoge roze bloemenaren. Deze plant bloeit laat in het jaar en is daarom een goede laatste voedselbron voordat bijen overwinteren. De bessen maken de plant ook aantrekkelijk voor vogels. De plant gedijt het best op zonnige tot half beschaduwde plekken en geeft de voorkeur aan een voedselrijke bodem. Grote kattenstaart kan goed tegen vochtige grond en gedijt daarom uitstekend langs de oever of vijverkant. Dit is een van de weinige plantensoorten met groen stuifmeel. Bijen die de kattenstaart hebben bezocht, zijn eenvoudig te herkennen aan de felgroene stuifmeelpakketjes aan hun lijf. 

Gewone slobkousbij

Gewone slobkousbij

Wetenschappelijke naam: Macropis europaea

Een bij met sokken

Deze bij dankt de naam aan de wat dikkere achterpoten die doen denken aan slobkousen. Deze achterpoten hebben dikke haren die de bij gebruikt om het stuifmeel mee te vervoeren. De slobkousbij maakt haar nest in de buurt van een Grote wederik en haalt daar haar stuifmeel. Dit is een mooie gele plant die ook in oevers en natte graslanden kan voorkomen. Alleen bevatten deze planten geen nectar. Daarvoor bezoeken de bijen dus andere plantensoorten, zoals de Grote Kattenstaart.

Ook leuk voor deze soort

De Gewone slobkousbij is gespecialiseerd in het leven rondom de Grote wederik, waar ze hun stuifmeel halen en soms liggen slapen. Het helpt dus om deze plant ook in de buurt te hebben. 

Kattenstaartdikpoot

Kattenstaartdikpoot

Wetenschappelijke naam: Melitta nigricans

Kattenstaart is nodig

Zoals de naam suggereert is de Grote Kattenstaart een belangrijke voedselplant voor de Kattenstaartdikpoot. De vrouwtjes dragen het groene stuifmeel van de kattenstaart op de achterpootjes. Mannetjes slapen soms in grote groepen bij elkaar op een grote kattenstaart.

De kattenstaartdikpoot heeft grote aantallen bloemen nodig om voldoende voedsel te vinden. Deze soort zal je daarom alleen aantreffen in gebieden waar meer kattenstaarten voorkomen. Je tuin met kattenstaarten vormt dan een welkome aanvulling op kattenstaarten in de buurt.  

De acht tuinplanten en bomen

Deel deze pagina op