Hulp voor Bestuivers

Jouw tuin helpt!

We hebben acht tuinplanten die behulpzaam zijn voor bijen in het zonnetje gezet. Je kunt lezen hoe je voor de planten zorgt en welke soorten wilde bijen geholpen worden door de tuinplant. Laat je verrassen door hoe deze bijen samenleven met planten die in jouw tuin passen!

Wat is er aan de hand?

Insecten hebben het moeilijk, ze gaan sterk achteruit. We zien er steeds minder en we zien ook steeds minder soorten. Belangrijke oorzaken zijn het verdwijnen van bloemrijk groen en van rommelige plekken in het groen in onze steden en dorpen en in het buitengebied. Voor bijen en andere insecten zijn er weinig voedsel en nestelplekken te vinden. Ook de extremere weersomstandigheden door klimaatverandering maken het voor insecten lastiger om te overleven.

Dat is niet alleen een probleem voor de bijen, maar ook voor planten in de natuur en in onze tuinen. Veel planten- en boomsoorten die hier van nature voorkomen hebben een nauwe relatie met insecten; ze zijn aan elkaar aangepast en hebben elkaar nodig om te overleven. Ook voor ons zijn bestuivende insecten van belang: driekwart van de gewassen die wij eten zijn namelijk afhankelijk van bestuiving. Minder bijen betekent dus ook minder voedsel. Slecht bestoven aardbeien zijn bijvoorbeeld minder groot en bederven sneller. Het is geschat dat de diensten die bestuivers gratis aan ons leveren wereldwijd ongeveer tussen de 35 en 120 miljard euro per jaar zouden kosten.

300 wilde bijensoorten

Wist je dater meer dan 300 wilde bijensoorten in Nederland voorkomen? Een daarvan is de honingbij, die ken je misschien wel van de honing. Deze worden door imkers goed verzorgd in bijenkasten. De andere bijensoorten moeten zelf hun voedsel en nestelplek vinden. En die moeten ook nog bij elkaar in de buurt zijn. Want voor veel kleine bijensoorten is 100 meter tussen hun nest en voedselplek al ver.

Veel bijensoorten hebben het daarom erg lastig in onze steden en dorpen. Er zijn weinig bloemen en weinig plekken waar ze een nestje in de grond of in dode bomen of stengels kunnen maken. Meer dan de helft van deze bijensoorten dreigt te verdwijnen. Dat is slecht nieuws, want bijen helpen veel planten om goede vruchten en zaden te maken. Zonder bijen geen lekkere aardbeien, perenijsjes en kersentaart!

Logo Nationale Bijentelling

Tip: doe mee met de nationale bijentelling! Dan krijg je een beeld bij hoeveel bijen er in de tuin zijn, en draag je bij aan wetenschappelijk onderzoek. Kijk op NationaleBijentelling.nl.

Hoe draag ik bij aan een oplossing?

Elke tuin kan bijdragen aan het behoud van bijen: maak van je tuin een bloeiende oase met voedsel en nestelplekken voor bijen. Hoe nuttig een plant is voor bijen, hangt wel af van de soort. Er zijn namelijk veel verschillende wilde bijensoorten met allemaal verschillende behoeftes. Veel wilde bijensoorten kun je goed helpen met jouw tuin. Hoe meer bloeiende planten en bomen erin staan, hoe meer voedsel en schuilplekken voor wilde bijen. Hoe meer rommelig plekjes in de tuin, hoe meer nestelplekken. En hoe meer tuinen, parken en groengebieden leefgebied worden voor bijen, hoe beter. Vergroen je tuin daarom, en beter nog: doe het met je buren, of jouw straat of wijk! Laat je tuin dus samen zoemen met natuur in de omgeving.

Niet elke plant is een goede bijenplant omdat niet iedere plant nectar en stuifmeel levert. Veel mooie tuinplanten hebben geen nectar en stuifmeel meer omdat ze zijn veredeld op basis van andere eigenschappen, zoals grootte van de bloemen bijvoorbeeld. Er zijn echter planten die mooi en makkelijk zijn voor in je tuin en waarmee veel bijensoorten echt geholpen zijn. Deze planten presenteren we op acht aparte pagina's. Dit zijn planten die je tuin opfleuren, niet woekeren en passen in een bescheiden tuin of zelfs geveltuin. Per plant of boom kun je zien welke bijensoort je kan verwachten en makkelijk kan herkennen: de Basisbij. Er wordt ook een Bonusbij belicht: een soort die wat zeldzamer is en wat moeilijker te herkennen. Lees wat voor interessant leven ze hebben, en hoe je ze kunt herkennen of vinden. Zo ontwikkel je oog voor deze insecten, en wordt je tuin niet alleen steeds mooier, maar ook een bron van fascinatie en inspiratie.

Goed om te weten: chemische bestrijdingsmiddelen die verkrijgbaar zijn voor je tuin of op je stoep zijn slecht voor wilde bijen en voor andere dieren. Gebruik deze daarom niet in je tuin. Hoe groen de naam of verpakking ook is, er is altijd wel een ongewenst effect voor bijen en andere dieren. Let ook op dat je geen planten koopt die bespoten zijn. Ze tasten namelijk het oriëntatievermogen van wilde bijen aan. Zo hebben ze meer moeite om hun weg te vinden in het landschap wanneer ze op zoek zijn naar voedsel. Dat kan ze in moeilijke omstandigheden de das omdoen. Bestrijdingsmiddelen tasten ook veel andere nuttige insecten en andere dieren aan. De diversiteit aan beestjes en vogels in je tuin is belangrijk omdat het de kans op plagen van bijvoorbeeld bladluizen sterk verkleind.

Bij

Bijen zijn geen wespen

Dit is een bij. De bij lijkt op een wesp maar heeft lange haren, vliegt een stuk langzamer en is minder felgeel. Je hoeft niet bang te zijn: bijen (en wespen) steken namelijk alleen maar als ze denken dat hun familie in gevaar is. Ze zullen je dus nooit zo maar steken.

Tips

Het helpt om bijen te zoeken als de zon schijnt, ze houden van de warmte. Als je een van de bijenplanten ziet kun je vragen om een stekje van de plant. Dan kun jij de plant ook in je tuin zetten! Hoe meer verschillende bijenplanten er in je tuin staan, hoe beter. Leuk om ze allemaal te verzamelen!

Downloads

Download de affiches van de tuinplanten om je omgeving of evenement aan te kleden met informatie voor bijen. Ook zijn er van de acht tuinplanten informatiebladen op A4 om uit te delen. 

Tentoonstelling

Tentoonstelling

Naast de downloads is er een tentoonstelling beschikbaar met de 10 affiches over tuinplanten op A1 formaat. De borden worden uitgeleend inclusief standaards en zijn te reserveren voor uw evenement om vele mensen te laten zien wat ze kunnen doen voor bijen.

Meer informatie bij Jurre Dekker: jurre.dekker@wur.nl

De acht tuinplanten en bomen

Deel deze pagina op