Hulp voor Bestuivers

Gewone Margriet

Wetenschappelijke naam: Leucanthemum vulgare

Makkelijke bloeier

De Gewone Margriet is een simpele maar opvallende bloem die in juni bloeit. De plant komt overal in Nederland voor. De plant heeft een zonnige plek nodig met hier en daar wat open bodem. Zo kunnen zaadjes van de plant het volgende jaar weer uitgroeien tot volwassen planten. 

Tronkenbij

Tronkenbij

Wetenschappelijke naam: Heriades truncorum

Natuurlijke lijm

Tronkenbijen nestelen in holle stengels. Ze sluiten hun nestgang af met boomhars en werken het vaak kunstig af met zand en steentjes. Ze hebben daarom in hun omgeving ook bomen nodig die hars produceren, zoals de esdoorn. De tronkenbij is een vrij kleine bij die ook stuifmeel met haar buikharen verzamelt, het buikje is er helemaal geel van! Deze bij kan je zien tussen mei en september.

Ook leuk voor deze soort

Een bijenhotel, als je weinig natuurlijke holle stengels in je tuin hebt. 

Tuinbladsnijder

Tuinbladsnijder

Wetenschappelijke naam: Megachile centuncularis

Een huisje van bladeren

De tuinbladsnijder kun je aantreffen vanaf begin mei tot eind augustus. Deze bij verzamelt stuifmeel met haar buikharen. De tuinbladsnijder maakt graag gebruik van een bijenhotel. Bij de gaatjes die worden bezet door een tuinbladsnijder zie je dat de gaatjes zijn afgesloten met een stukje (bloem)blad. Zo komt de soort aan zijn naam!

Ook leuk voor deze soort

Een rozenstruik waar de tuinbladsnijder haar ‘nestbehang’ kan halen. De bij vindt een bijenhotel ook fijn (met gangen die 6 mm breed zijn). De tuinbladsnijder nestelt ook in dood hout en holle plantenstengels, laat die dus hier en daar staan of liggen in je tuin.  

De acht tuinplanten en bomen

Deel deze pagina op