Hulp voor Bestuivers

Fruitboompjes

Mooi en lekker

Fruitbomen zijn er in vele soorten, vormen en maten en zijn daarom wel in elke tuin toepasbaar. Een fruitboom heeft veel moois te bieden. In de vroege lente een prachtige bloesem, en in de nazomer heb je fruit van eigen boom of laat je de vruchten hangen voor de vogels. Een boom met mini-appeltjes biedt in de winter voedsel voor vogels. Bovendien fleurt een boom met rode mini-appeltjes de tuin op!

Bomen zijn over het algemeen goed bestand tegen weersinvloeden en staan het liefste op zonnige plekken. Ze kunnen gesnoeid worden tot een struikvorm (laagstam) van ongeveer twee meter hoog, waardoor ze ook geschikt zijn voor kleine tuinen. 

Roodgatje

Roodgatje

Wetenschappelijke naam: Andrena haemorrhoa

Paringsdans

Het mannetje van het Roodgatje gebruikt zijn natuurlijke parfum om vrouwtjes aan te trekken. Hij zet dit parfum af op heggen, struiken of kleine bomen en vliegt hier voortdurend langs. Vaak worden wilgen hiervoor gebruikt, waar de mannetjes bloemen afspeuren op zoek naar vrouwtjes. Ze volgen een specifieke vliegzone, zoals rondom een of meer struiken. Zijn parfum trekt zowel vrouwtjes als andere mannetjes aan, en soms zwermen tientallen mannetjes tegelijk rond een struik of boom. 

Rosse metselbij

Rosse metselbij

Wetenschappelijke naam: Osmia bicornis

Harde werkers

Metselbijen, zoals de Rosse metselbij, verdienen hun naam doordat de vrouwtjes de holletjes die ze maken, met leem of zand dichtmetselen. Ze zijn erg inventief en gebruiken stengels die ze uithollen, kevergangen in dood hout, holtes in muurtjes en zelfs boorgaten in tuinmeubels of lege pindadoppen.

Voor fruittelers zijn Rosse metselbijen belangrijke werkkrachten. Ze zorgen voor een goede bestuiving van hun fruitbomen en -struiken, zelfs beter dan honingbijen dat doen. Dat komt doordat ze zich anders gedragen. Een metselbij landt midden in de bloem en maakt daarbij intensiever contact met de stempel en meeldraden dan een honingbij doet. Metselbijen zijn ook hardere werkers dan honingbijen. Ze kunnen meer bloemen per minuut bezoeken, maken langere werkdagen en vliegen ook bij bewolkt weer.

Ook leuk voor deze soort

De Rosse metselbij maakt graag gebruik van bijenhotels met gangen tussen de 4 en 8 mm doorsnede. Bij het ophangen van een nieuw bijenhotel in de winter is de Rosse metselbij vaak de eerste soort die er intrekt.  

De acht tuinplanten en bomen

Deel deze pagina op