Hulp voor Bestuivers

Klimop

Wetenschappelijke naam: Hedera helix

Bedekker waar je altijd van geniet

De klimop bloeit in het najaar en biedt voedsel aan een groot aantal insecten, wat handig is omdat er in de herfst weinig andere bloemen bloeien. De klimop behoudt altijd de bladeren en vormt zo een prachtige bedekking van hekken en muren.

De plant groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren. Vermijd oude muren met poreuze voegen, omdat deze schade kunnen ondervinden van de plant. Moderne gebouwen en bomen ervaren meestal geen schade door de klimop.

Als je wilt, kun je in de zomer de (te) lange uitlopers afsnijden. Laat de klimop bloeien op plekken waar dat mogelijk is. Als je de klimop regelmatig en sterk snoeit, zal deze niet bloeien en geen voedsel bieden voor bijen. Overweeg de struikklimop, die laag blijft en als haag kan worden gebruikt. Een extra voordeel is dat deze klimopvariant na de bloei veel zwarte bessen draagt die dienen als voedsel voor vogels. Als je struikklimop in de tuin hebt, snoei deze dan in het voorjaar en niet in de herfst, zodat de bessen de hele winter blijven hangen.

Natuurlijke isolatie

De klimop is ook goed voor klimaatregulatie: door de dichte groei kan het gebouwen afkoelen in de zomer en isoleren in de winter, en geeft bescherming tegen hevige weersomstandigheden.

Kegelbijvlieg

Kegelbijvlieg

Wetenschappelijke naam: Eristalis pertinax

Nuttige zweefvlieg

De kegelbijvlieg is geen bij maar een zweefvlieg! Een bloeiende klimopplant trekt ook veel zweefvliegen aan. Dat is gunstig voor je tuin, want de larven van veel zweefvliegen eten bladluizen, en zorgen dus voor natuurlijke plaagbestrijding!

Bijvliegen danken hun naam aan dat ze heel erg lijken op bijen. Het verschil is te zien aan de voelsprieten: bijen hebben veel langere antennes dan zweefvliegen. Ook heeft de zweefvlieg een korte stompe tong en (net als andere vliegen) veel grotere ogen dan bijen.  

Klimopbij

Klimopbij

Wetenschappelijke naam: Colletes hederae

Klimop is essentieel

De klimop is essentieel voor de klimopbij, zoals de naam suggereert: de bij verzamelt namelijk enkel stuifmeel van deze plant. De bij is daarom ook alleen in de nazomer te zien.

De klimopbij heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt vanuit het zuiden naar het noorden. De bij werd eerst alleen gezien in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant maar is sinds 2016 ook gezien in Noordwijk en Lelystad. De soort beweegt mee met het opwarmende klimaat naar het noorden.

Gespecialiseerde vijand

De oliekever (Stenoria analis) is een parasiet die specifiek leeft op de klimopbij. De kever legt eieren op de klimop, die uitkomen wanneer de plant gaat bloeien. De larven vormen ballen rondom de bloemen van de klimop en hechten zich vast aan een klimopbij wanneer deze langskomt. Vervolgens vliegen ze mee naar het nest, waar ze de larven van de klimopbij opeten. In de natuur zijn klimopbijen gevonden met meer dan 70 larven van de kever op hun lichaam, waardoor vliegen niet meer mogelijk was. 

De acht tuinplanten en bomen

Deel deze pagina op